Kotlety z buraka i kaszy jaglanej

Bardzo proste w przygotowaniu i pieczone bez tłuszczu, chrupiące kotlety z buraka. Prawie jak mielone :-)

KotletyBurak (3 of 4)

SKŁADNIKI (na 12 kotletów)

– 2 średnie buraki

– 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (na sypko, w proporcji 1 część kaszy i 2 części wody)

– 1/2 szklanki nasion słonecznika

– 1/2 szklanki nasion dyni

– 1/2 szklanki nasion sezamu

– duża garść posiekanych orzechów włoskich

– 1/2 natki pietruszki

– 1 duża cebula (u mnie 1 mała czerwona i 1/2 czosnkowej)

– 3 łyżki sosu Tamari

– 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego

– 1/4 łyżeczki kurkumy

– 1 jajko

– 3-4 łyżki pełnoziarnistej mąki ryżowej

KROKI

1. Burak zetrzeć, nasiona lekko uprażyć. Natkę posiekać. Wszystkie składniki wymieszać. Konsystencję regulujemy ilością mąki.

KotletyBurak (1 of 4)

2. Mokrymi dłońmi uformować kotlety i ułożyć na papierze do pieczenia.

KotletyBurak (2 of 4)

3. Piec ok 30 minut w 200 stopniach. Bardzo dobrze smakują z kapustą maślaną.

KotletyBurak (4 of 4)

Inspiracja z Food Porn Vegan Style

1 Komentarz:

  1. Absolutnie rewelacyjne!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *