Krem śliwkowo-cytrynowy

Jestem miłośniczką prostoty. Uwielbiam przedmioty, które robią to co mają robić bez zbędnych komplikacji. Sama staram się szukać najprostszych sposobów na osiągnięcie tego, na czym mi zależy. I lubię proste, smaczne przepisy. Takie jak ten przepis na krem śliwkowo-cytrynowy.

Uprzedzając ewentualne pytania – nie wyjdzie ze śliwek wędzonych :-)

krem śliwka2 (1 of 1)

krem śliwkowo-cytrynowy

SKŁADNIKI (na 2 porcje)

– kubek suszonych śliwek

– 1 duży dojrzały banan

– sok z 1/2 cytryny

– 8-10 suszonych daktyli lub łyżka syropu z agawy/klonowego/miodu

krem śliwka1 (1 of 1)

krem śliwkowo-cytrynowy

KROKI

1. Śliwki i daktyle zalać ciepła wodą na minimum 2 godziny.

2. Śliwki i daktyle zblendować na gładką masę z sokiem z cytryny (bez wody z moczenia), dodać pokrojony banan i zblendować na gładką masę.

3. Przełożyć do miseczek i schłodzić. Po nocy w lodówce krem nabiera super gęstej konsystencji.

Nie wiem niestety jak długo można go przechowywać, gdyż u nas znika natychmiastowo :-)

Inspiracja z książki  „Kuchnia w trosce o twoje zdrowie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *