Krem z dyni i batatów

Pyszna, aromatyczna i rozgrzewająca… Tajska zupa-krem z pieczonych batatów i dyni.

KremDyniaBataty (1 of 1)

SKŁADNIKI

– średnia dynia, najlepiej hokkaido

– 2 duże bataty

– 0,5 litra bulionu warzywnego gotowanego z przyprawami tajskimi (galangal, liście kaffiru, trawa cytrynowa, świeży imbir i chilli – ewentualnie można użyć pasty tom kha)

– 1 marchewka z gotowania bulionu

– 1 duża szalotka lub mała cebula

– 1,5 cm korzenia imbiru

– olej kokosowy

– łyżka syropu roślinnego (klonowego, z agawy, ryżowego)

– łyżka sosu sojowego Tamari

– łyżka soku z cytryny

– 1/4 łyżeczki cynamonu

– 1/4 łyżeczki kurkumy

– do posypania świeże zioła: kolendra lub szczypiorek

KremDyniaBataty2 (1 of 1)

KROKI

1. Przygotować glazurę do pieczenia warzyw z roztopionego oleju kokosowego i łyżki Tamari i łyżki syropu roślinnego. Bataty i dynię dokładnie umyć i pokroić na grube kawałki. Ułożyć w naczyniu do pieczenia i posmarować glazurą. Piec w 180 stopnich przez ok 45 minut aż warzywa będą miękkie.

2. W międzyczasie  ugotować bulion z warzyw i tajskich przypraw (wersja dla super zapracowanych: zagotować wodę i dodać pastę tom kha :-))

3. Na oleju kokosowym zeszklić szalotkę lub cebulę i drobniutko posiekany imbir (ok 1,5 cm), dodać cynamon i kurkumę i chwilę smażyć.

4. Dynię i bataty zblendować na puree (dyni hokkaido nie trzeba obierać, chyba że zupkę będzie jadło dziecko poniżej 1 roku  życia), dodać cebulkę, sok z cytryny i bulion i ponownie zblendować na gładką masę.

5. Podgrzać jeśli jest taka potrzeba. Przed podaniem posypać świeżymi ziołami.

Kuchnia tajska

Przepis dodaję do Festiwalu Dyni organizowanego przez Beę.

Rozgrzewające (wege) dania EDYCJA II

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *