Krem z marchewki do pieczywa

Kolejna propozycja na zwiększenie ilości spożywanych warzyw pod postacią kanapki. Pomysł na przepis z tej książki.

IMGP8128

SKŁADNIKI

– 3-4 marchewki

– około 10 zielonych oliwek

– szalotka lub 1/2 czerwonej cebuli

– 1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego

– sól

– łyżeczka soku z cytryny

– garść sezamu

KROKI

1. Marchewkę pokroić w grubą kostkę i ugotować we wrzątku do miękkości (około 10-15 minut).

2. Szalotkę/cebulę i oliwki drobno posiekać.

3. Marchewkę odcedzić, przestudzić i zblendować. Dodać oliwki i cebulkę, domieszać pieprz kajeński, odrobinę soli i sok z cytryny.

4. Na suchej patelnie prażyć sezam często mieszając. Kiedy zacznie pachnieć i podskakiwać na patelni przesypać do miseczki.

5. Przed podaniem posypać pastę prażonym sezamem. Świetnie smakuje z chlebem lub gryczanymi babeczkami.IMGP8118

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *