Krem z marchwi i pomarańczy z nerkowcami

Nad morzem słoneczny poranek. Gdyby nie zmrożona ziemia po nocy, można by pomyśleć, że to kwiecień. Zapowiada nam się piękny walentynkowy dzień. Szykujecie przysmaki dla swoich najbliższych?

Jeśli nadal szukacie inspiracji – polecam ten krem z marchwi i pomarańczy. Jest idealny – pysznie słodki i kremowy dzięki dodatkowi nerkowców. U nas zniknął błyskawicznie, z trudem zdążyłam zdjęcia zrobić.

A jeśli u Was słońca dzisiaj niewiele – może macie ochotę na odrobinę słońca na talerzu zanim wróci do nas na dobre? :-)

 

ZupaKremMarchewPomarańcz (1 of 1)

 

Przepis pochodzi  z książki ‚Top 30 Easy Vegan Soup Recipes for Busy Women’

veganSoups
SKŁADNIKI (na 4-5 porcji)

– 12 średniej wielkości marchewek

– 1 duża biała cebula

– 1 szklanka nerkowców

– 3 goździki

– 2 cm kawałek świeżego imbiru

– 2,5 szklanki bulionu warzywnego

– sok z 2 dużych pomarańczy

– coś do zeszklenia warzyw: oliwa lub masło klarowane

– pieprz, sól

 

ZupaKremMarchewPomarańcz2 (1 of 1)

 

KROKI

1. Nerkowce namoczyć na około 30 minut. Po tym czasie odcedzić, zblendować na gładką ‚śmietankę’ i odstawić na bok.

2. Drobno pokrojoną cebulę zeszklić na oleju roślinnym lub maśle klarowanym w garnku o grubym dnie. Dodać starty imbir, obrane i pokrojone w kilkucentymetrowe kawałki marchewki. Po chwili dolać bulion warzywny, doprawić zmielonymi goździkami i solą, doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem na niewielkim ogniu około 20 minut lub do miękkości marchewki.

3. Odstawić marchew do przestygnięcia, dodać sok z pomarańczy po czym zblendować na gładki krem. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dodać więcej bulionu.

4. Krem z marchwi podawać z wmieszanym kremem z nerkowców, posypany świeżymi ziołami lub rukolą.

Przepis dodaję do akcji:
Walentynkowe menu ZUPA KREM

1 Komentarz:

  1. bardzo apetyczny krem, a nerkowce uwielbiam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *