Krem z marchwi z kolendrą i kuminem

KremMarchew2 (1 of 1)

Dzisiaj zapraszam na aromatyczny, lekko arabski krem z marchwi z prażoną dynią i świeżą kolendrą. Idealny na chłodną porę roku. Na szczęście w naszej strefie klimatycznej marchew dostępna jest w największe chłody i pluchy :-)

SKŁADNIKI (na 4 porcje)

– 7-8 sporych marchewek

– kilka łyżek pestek dyni

– 2 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego

– 3 czerwone cebule

– 1 łyżeczka świeżo zmielonego kuminu

– 1 łyżeczka świeżo zmielonych nasion kolendry

– 1/2 łyżeczki kurkumy

– świeżo zmielony pieprz

– sól

– świeża kolendra lub natka pietruszki do posypania

 

KremMarchew1 (1 of 1)

 

KROKI

1. W garnku rozgrzać masło/olej, dodać świeżo zmielony kumin, po chwili zmieloną kolendrę i smażyć przez kilka minut często mieszając.

2. Dodać drobno pokrojoną cebulę i marchew w grubych plastrach i kilka minut dalej smażyć. Wszystko zalać wodą tak, żeby ledwo przykryła marchew i gotować do miękkości.

3. Zblendować na gładki krem. Przed podaniem posypać świeżą kolendrą i prażonymi pestkami dyni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *