Krem z pieczonych buraków

Przepis na aromatyczny krem z pieczonych buraków. Buraki zachowują bardziej intensywny smak pieczone niż gotowane. To warzywo ma masę cennych składników i warto regularnie je spożywać.

KremBurak (2 of 2)

SKŁADNIKI

– 6-8 średnich buraków

– 2 marchewki

– 1 pietrucha

– 1 cebula

– 2 ząbki czosnku

– 3 plasterki świeżego imbiru

– niewielki kawałek chilli

– sok z połowy cytryny

– garść majeranku

– ziele angielskie

– liść laurowy

– olej kokosowy lub masło klarowane

– wrzątek lub bulion warzywny

– sól

– świeżo zmielony pieprz

– do posypania: świeża kolendra lub natka pietruszki

– opcjonalnie: jogurt naturalny z chrzanem

KremBurak (1 of 2)

KROKI

1. Buraki upiec: dokładnie wyszorować (nie obierać), włożyć do naczynia do zapiekania, podlać szklanką wody i przykryć folią. Buraki sprawdzamy patyczkiem i wyjmujemy z piekarnika jak są miękkie. Zależnie od wielkości może to zająć do 2 godzin.

2. W garnku rozgrzać olej/masło i smażyć drobno pokrojoną cebulę, chilli, imbir i czosnek. Kiedy cebula się zeszkli, dodać marchewkę i pietruszkę pocięte na 5-7 kawałków. Zalać wrzątkiem (odrobina, tyle żeby przykryć warzywa) i gotować na małym ogniu do miękkości.

3. Buraki po przestudzeniu obrać, pokroić, dodać do warzyw wraz z sokiem z cytryny. Jeśli trzeba, dodać bulion warzywny lub wrzątek (tyle, żeby prawie przykryć warzywa).

4. Wszystko zblendować, posmakować i doprawić solą i pieprzem.

5. Przed podaniem obsypać świeżą kolendrą lub natką pietruszki.

Wariant: Do talerza dodać kleks jogurtu roślinnego zmieszanego z tartym chrzanem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *