Krem z zielonego groszku z pistacjami

Pamiętam łuskanie zielonego groszku z dzieciństwa. Groszek zebrany własnoręcznie w ogrodzie moich dziadków wczesnym latem, połowa łuskanych groszków trafiała do małej buzi. Z jakiegoś dziwnego powodu ta czynność działa na mnie kojąco. Jeśli macie ochotę pokontemplować nad michą groszku, polecam do ugotowania przy okazji zupę krem. Z pistacjami.

KremGroszekPistacje1 (1 of 1)
SKŁADNIKI (na 4 porcje)
– 1,2 strączków groszku
– cebula
– 2 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego
– kilka gałązek mięty
– duży kawałek skórki cytrynowej (niewoskowanej)
– 0,5 l bulionu warzywnego
– 200 ml mleka kokosowego
– świeżo zmielony pieprz
– sól
– szczypta zmielonych goździków
– 3 łyżki wyłuskanych pistacji (lub płatków migdałowych, nasion słonecznika lub dyni)
– opcjonalnie: kilka kropli syropu klonowego i oliwy

KremGroszekPistacje (1 of 1)
KROKI
1. Groszek wyłuskać ze strączków. Cebulę posiekać i zeszklić na maśle w dużym garnku razem z posiekanymi łodyżkami mięty i drobno posiekaną skórką cytrynową. Często mieszać.
2. Dodać groszek i bulion i gotować pod przykryciem na średnim ogniu ok 10 minut (aż groszek będzie miękki).
3. Zupę dokładnie zblendować, dodać mleko kokosowe, posiekane liście mięty, goździki, pieprz i sól i całość zagotować.
4. Na suchej patelni uprażyć posiekane pistacje często mieszając.
5. Tuż przed podaniem posypać pistacjami, można skropić oliwą i syropem klonowym.

Inspiracja z książki „Kuchnia wegetariańska z fantazją”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *