Kruche babeczki z mąki gryczanej

Do past i warzyw… babeczki wszechstronnego zastosowania. Pomysł na kruche babeczki z książki „Jesień w kuchni pięciu przemian” Anny Czelej. Tutaj w wersji bez-mlecznej, kolejność składników zgodna z kuchnią pięciu smaków.

 

IMGP7187

 

SKŁADNIKI

– 2 szklanki mąki gryczanej

– 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

– 1/2 szklanki oleju tłoczonego na zimno (np. rzepakowego)

– 4 żółtka

– 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego

– świeżo zmielony pieprz

– odrobina soli

 

KROKI

1. Zmielone nasiona lnu zalać odrobiną gorącej wody i wymieszać aż powstanie galaretka).

2. W misce zmieszać składniki według podanej kolejności i zagnieść z nich ciasto.

3. Wylepić foremki i piec około 40 minut w 180 stopniach.

4. Zajadać z pastami warzywnymi.

 

IMGP7209

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *