Kruche ciasto z rabarbarem (bez glutenu)

CiastoRabarbarTofu3 (1 of 1)

 

Ciasto z rabarbarem to jeden z tych smaków dzieciństwa, do których chętnie wracamy. Długo wydawało mi się, że nie uda mi się odnaleźć smaku tradycyjnego pszennego placka z rabarbarem. Wcześniej wykorzystywałam rabarbar w tarcie z orzechowym serkiem z kaszy jaglanej na gryczanym spodzie. Przepis tutaj. Tym razem dzielę się przepisem na kruche ciasto z rabarbarem, bliższe smakowi ciasta, który pamiętam z dzieciństwa.

 

CiastoRabarbarTofu1 (1 of 1)

 

SKŁADNIKI (na kwadratową formę 20 x 30 cm)

Na spód:

  • 1/2 kubka mąki kukurydzianej
  • 1/2 kubka mąki jaglanej
  • 1/4 kubka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1/4 szklanki syropu klonowego lub innego słodzidła
  • 100 g tłuszczu roślinnego (np. planta lub alsan)
  • 100 ml mleka (używam kokosowego z kartonika, które jest mniej tłuste niż z puszki)
  • 1/2 łyżeczki gumy guar (opcjonalnie)
  • w wersji wegetariańskiej: 1 jajko
  • w wersji wegańskiej: 5 dag zmielonego siemienia lnianego

Na warstwę tofurnikową:

  • laska wanilii
  • 300g tofu naturalnego
  • sok z 1 pomarańczy
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • 1/3 szklanki syropu klonowego lub innego
  • 100-150 ml mleka kokosowego lub innego
  • budyń waniliowy lub 4 łyżki skrobi kukurydzianej

 

CiastoRabarbarTofu4 (1 of 1)

 

Na warstwę rabarbaru:

  • 4 pałki rabarbaru
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 3 cienkie plasterki świeżego imbiru
  • 3-4 łyżki trzcinowego cukru nierafinowanego muskovado

 

CiastoRabarbarTofu2 (1 of 1)

 

KROKI

  1. Rabarbar obieramy, kroimy w plasterki, posypujemy cukrem. W dużym garnku rozgrzewamy odrobinę wody, dodajemy rabarbar i drobno posiekany imbir. Gotujemy tak długo, aż większość kawałków rabarbaru rozpadnie się. Około 10 min przed końcem gotowania dodajemy rodzynki.
  2. Suche składniki na spód dobrze wymieszać, dodać schłodzony, posiekany tłuszcz i dokładnie zmiksować. Dodać mleko i jeśli używamy – jajko i dalej miksować na puszystą masę.
  3. Ciasto rozsmarować łyżką na blaszce i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 minut.
  4. W tym czasie przygotowujemy masę tofurnikową: w blenderze siekamy laskę wanilii, ścieramy skórkę z pomarańczy i wyciskamy sok, który dodajemy do wanilii. Dorzucamy pokrojone tofu i wszystko blendujemy na gładką masę. Dodajemy syrop, mleko i dalej blendujemy. Smakujemy, ewentualnie doprawiamy. Na końcu dodajemy skórkę pomarańczową. Masa jest rzadka, lejąca się.
  5. Wylewamy masę tofurnikową na podpieczone ciasto i wstawiamy z powrotem do piekarnika na kolejne 20 minut aż masa się lekko przyrumieni an wierzchu.
  6. Ciasto wyciągamy z piekarnika, rozsmarowujemy rabarbar i wstawiamy do piekarnika na 20 minut.

CiastoRabarbarTofu5 (1 of 1)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *