Kruchy Kasztanowiec z Owocami (bez glutenu, bez nabiału)

Kasztanowiec2 (1 of 1)

 

Kasztanowiec z owocami to chyba najsmaczniejsze ciasto, jakie do tej pory skonstruowałam. Pyszny, kruchy spód z jesiennymi słodkimi owocami przykrytymi cytrynową masą z kaszy jaglanej. Rozkosz :-)

 

SKŁADNIKI (na foremkę o wymiarach 20 x 28 cm)

Kruchy Spód:

  • 250 g mąki kasztanowej
  • 1/3 szklanki zmielonego siemienia lnianego
  • 100 g zimnego masła klarowanego
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego (najlepiej muscovado)
  • 1/3 do 1/2 szklanki mleka roślinnego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • opcjonalnie: 1/4 łyżeczki gumy guar

Owoce:

  • 4 gruszki
  • 300 g śliwek
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • cynamon
  • 2 łyżeczki agaru

Krem cytrynowy:

  • 1 cytryna (niewoskowana)
  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 i 1/2 szklanki mleka roślinnego
  • 18 daktyli
  • 1/2 łyżeczki proszku z laski wanilii

 

Kasztanowiec1 (1 of 1)

 

KROKI

  1. Owoce pokroić na kawałki, wymieszać z cynamonem i przełożyć do naczynia do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na około godzinę. Kilka razy zamieszać podczas pieczenia.
  2. Suche składniki na spód dokładnie wymieszać. dodać posiekane masło i zagnieść ciasto powoli dodając mleko. Wykleić spód i wstawić do lodówki dopóki owoce nie będą gotowe. Piec 25 minut w 180 stopniach.
  3. Do gorących owoców dodać rodzynki i agar i bardzo dokładnie wymieszać. Odstawić do przestudzenia.
  4. Zagotować mleko na kaszę z wanilią. Dodać drobno pokrojone daktyle i kaszę. Zmniejszyć płomień i gotować do wchłonięcia mleka. Po ugotowaniu dodać startą skórkę i sok z cytryny i dokładnie zblendować na gładką masę.
  5. Na spód wyłożyć owoce, na zimne owoce masę cytrynową i schłodzić.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *