Lasagne warzywna bezglutenowa

Lubicie lasagne? Przez długi czas myślałam, że na diecie bezglutenowej lasagne nie jest opcją. Myliłam się, można znaleźć w sklepach makaron lasagne z mąki kukurydzianej i ryżowej. Wystarczy dodać sezonowe warzywa i gotowe :-)

LasagneWarzywna4 (1 of 1)

SKŁADNIKI

– duży pęczek szpinaku

– do doprawienia szpinaku: odrobina curry, sok z cytryny, odrobina soli, pieprzu i ewentualnie czosnek

– średniej wielkości bakłażan

– opcjonalnie: 300 g boczniaków lub innych grzybów (na wierzch)

– makaron kukurydziany lasagne

sos pomidorowy:

– 8-9 pomidorów

– 2 czerwone papryki

– opcjonalnie: mała papryczka chilli

– 2 garści świeżej bazylii

– sok z cytryny

– 1 łyżeczka syropu z agawy

– pieprz i sól

sos beszamelowy:

– 2 łyżki masła klarowanego lub oleju

– 2 łyżki mąki ryżowej pełnoziarnistej

– 2 plasterku świeżego imbiru

– 1 szklanka mleka roślinnego

– 1/2 szklanki nerkowców (namoczonych 1-2 godziny)

– 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

– świeżo zmielony pieprz

KROKI

1. Przygotować sos pomidorowy: pomidory i papryki drobno pokroić, zagotować, gotować bez przykrywki ok 45 min aż sos zgęstnieje. Od czasu do czasu mieszać i w połowie gotowania doprawić. Po przestudzeniu połowę sosu zblendować na gładko.

2. W międzyczasie usmażyć boczniaki: umyć, osuszyć, odciąć nóżki, kapelusze przekroić na pół a największe na ćwiartki. Boczniki smażyć do momentu aż puszczą sok i odparują, a kapelusze będą lekko zrumienione.

3. Szpinak dokładnie umyć, osuszyć, pokroić na duże kawałki i wrzucić na patelnię. Kiedy liście zaczną więdnąć doprawić curry, sokiem z cytryny, odrobiną soli i pieprzu i ewentualnie czosnkiem.

4. Przygotować sos beszamelowy: masło klarowane rozgrzać, dodać drobno posiekany imbir, na rumiano usmażyć mąkę i stopniowo wlewać mleko roślinne (po 2-3 łyżki) ciągle mieszając. Nerkowce zmielić na masę konsystencji śmietany i dodać do sosu. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i gotować bez przykrywki często mieszając ok 10 min aż sos zgęstnieje. Pod koniec gotowania doprawić gałką i pieprzem, ewentualnie odrobiną soli.

5. Bakłażan pokroić na plastry o grubości 0,5 cm i grillować na patelni bez tłuszczu aż bakłażan zmięknie i zrobi się rumiany.

LasagneWarzywna1 (1 of 1)

6. W formie do zapiekania układać następujące warstwy:

– sos pomidorowy gładki

– płaty makaronu

– sos beszamelowy

– szpinak

LasagneWarzywna2 (1 of 1)

– sos pomidorowy gładki

– płaty makaronu

– sos beszamelowy

– bakłażan

– sos pomidorowy z kawałkami warzyw

LasagneWarzywna3 (1 of 1)

– płaty makaronu

– boczniaki i ewentualnie pozostałe płaty bakłażanu

– gładki sos pomidorowy

7. Piec zgodnie z instrukcjami na makaronie (u mnie 20 minut w 220 stopniach).

8. Po wyciągnięciu z pieca odstawić na 10 minut i obsypać świeżymi ziołami przed pokrojeniem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *