Maślana kapusta włoska

O dobroczynnym działaniu kapusty i o tym, że warto umieszczać ją w jadłospisie przynajmniej raz w tygodniu już pisałam. Tutaj kolejny prosty przepis na kapustę, tym razem na ciepło i maślanie.

IMGP6898

SKŁADNIKI (na 2 porcje)

– 1/4 główki kapusty włoskiej

– łyżka masła klarowanego

– pieprz i sól

– 1/4 szklanki wody

KROKI

1. Kapustę poszatkować, włożyć do garnka z wodą i doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i dusić ok 15 min od czasu do czasu mieszając aż kapusta będzie miękka.

2. 5 minut przed końcem dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło, pieprz i sól.

Wariant zaprzyjaźnionej mamy: z dodatkiem pokrojonej w kostkę gruszki :-)

1 Komentarz:

  1. Pingback: Kotlety z buraka i kaszy jaglanej – ŻONA ZRÓWNOWAŻONA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *