Muffiny pomarańczowo-daktylowe

Uwielbiam muffiny po pierwsze za to, jak niewiele czasu wymagają. Po drugie za to, że można je zrobić praktycznie ze wszystkiego. I wreszcie za to, jak dobrze sprawdzają się na imprezach i jednocześnie łatwo je spakować i zabrać ze sobą gdziekolwiek się wybieramy. Tutaj w wersji pomarańczowej bez cukru. I bez glutenu.

MuffinyPomarancz (2 of 3) SKŁADNIKI (na 12 sztuk)

– sok z 1-2 pomarańczy + skórka otarta z jednej pomarańczy

– 1 jajko

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

– szklanka mąki jaglanej

– szklanka mąki ryżowej

– szklanka daktyli bez pestek

– 1/3 szklanki rodzynek

– 150 ml mleka migdałowego (lub innego roślinnego)

– 1/4 szklanki oleju tłoczonego na zimno

– szczypta soli

– opcjonalnie: drobno połamana gorzka czekolada

MuffinyPomarancz (1 of 3)

KROKI

1. Daktyle przekroić na pół, wymieszać z rodzynkami i zalać sokiem pomarańczowym. Odstawić do lodówki na minimum 2 godziny (lub całą noc). Jeśli soku jest za mało, można dolać niewielką ilość wody (tak, żeby przykryć daktyle).

2. W jednej misce wymieszać suche składniki: mąki, proszek, skórkę pomarańczową.

3. Zmielić w blenderze daktyle i rodzynki razem z sokiem. Następnie zmiksować razem z mlekiem, jajkiem i olejem.

4. Mokre składniki przelać do suchych i wymieszać łyżką.

5. Piec w 200 stopniach przez 25-30 minut.

Wariant: Przed pieczeniem wmieszać połamaną gorzką czekoladę.

MuffinyPomarancz (3 of 3)

1 Komentarz:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *