Naleśniki z kaszą jaglaną i pestkami

Przepis na rozpustne śniadanie. Naleśniki nadziewane jaglanką z pestkami dyni, słonecznika i sezamem. Posypane prażonymi orzechami laskowymi i polane gorzką czekoladą.

Zostaje Wam czasami ugotowana jaglanka? Jeśli szukacie pomysłu na smaczne jej wykorzystanie, polecam zamienić kaszę w słodki farsz do naleśników.

nalesnikiKasza4 (1 of 1)

SKŁADNIKI (na 8 naleśników)

– 1,5 szklanki mleka roślinnego

– 4 czubate łyżki mąki kukurydzianej

– 4 czubate łyżki mąki gryczanej

– 2 łyżki syropu z agawy, ryżu lub innego

– 1/4 łyżeczki cynamonu

– mini szczypta soli

– 2 jajka

Lub naleśniki gryczane z tego przepisu.

nalesnikiKasza3 (1 of 1)

SKŁADNIKI (na farsz)

– 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej

– 1/2 szklanki mleka roślinnego (ryżowe, migdałowe lub inne)

– 18-20 daktyli (zalanych ciepłą wodą na ok godzinę)

– 3 cienkie plasterki świeżego imbiru

– 4 łyżki sezamu

– 4 łyżki pestek słonecznika

– 4 łyżki pestek dyni

– duża garść orzechów laskowych

nalesnikiKasza1 (1 of 1)  KROKI:

1. Zmiksować mleko z jajkami, solą, syropem. Dodać mąki i miksować aż masa będzie miała lejącą się konsystencję. Smażyć na niewielkiej ilości oleju kokosowego do lekkiego zrumienienia.

2. Na suchej patelni uprażyć sezam, pestki, orzechy do lekkiego zrumienienia (kiedy tylko zacznie się wydzielać aromat pestkowy lub orzechowy). Najlepiej wszystko prażyć oddzielnie i odłożyć do miseczki. Orzechy po uprażeniu zawinąć w ciemną lnianą ściereczkę i pocierać tak, żeby usunąć skórki. Przełożyć do oddzielnego naczynia.

3. W blenderze zmiksować kaszę, daktyle, mleko, pestki i drobniutko posiekany imbir. Masa powinna być zwarta ale wilgotna, można dodać więcej mleka lub pestek. Jeśli kaszę gotujemy specjalnie do farszu, można ją ugotować w mleku razem z daktylami w proporcji 1 część kaszy, 3 części mleka (gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem ok 20 min).

4. Można farsz podgrzać na lekkim ogniu lub razem z naleśnikami zapiec w piekarniku (w 150 stopniach). Usmażone naleśniki smarować farszem, zawijać i układać w naczyniu żaroodpornym i do pieca.

5. Kilka kostek gorzkiej czekolady rozpuścić z kilkoma łyżkami wody na wolniutkim ogniu. Przed podaniem naleśników polać stopioną czekoladą i posypać orzechami.

nalesnikiKasza2 (1 of 1)

 Inspiracja z książki Anny Czalej „Wiosna w kuchni pięciu przemian”

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *