Naleśniki z mąki gryczanej (przepis podstawowy)

Przepis na bezglutenowe naleśniki wytrawne lub słodkie (z niewielką modyfikacją). Wolę korzystać z konkretnej mąki niż mieszanek bezglutenowych, w których do końca nie wiem co się znajduje.

IMGP6871

SKŁADNIKI (na 5 naleśników)

– 4 łyżki mąki gryczanej

– 2 jajka

– 100 ml mleka ryżowego (lub innego roślinnego) lub wody

– szczypta suszonego imbiru

– odrobina soli

– 2 łyżki słodu roślinnego np. ryżowego lub daktylowego (tylko do wersji słodkiej)

KROKI

1. Zmiksować mąkę gryczaną z jajkami, mlekiem ryżowym, imbirem i solą i smażyć na niewielkiej ilości oleju kokosowego. Do wersji słodkiej dodajemy słód, stewię lub cokolwiek czym lubimy słodzić.

2. Słone naleśniki można następnie przełożyć plastrami pomidora, cukinii i mozzarelli i zapiec w piekarniku.

3. Słodkie naleśniki pysznie smakują z ciepłym musem owocowym (np. z jabłek, gruszek i/lub śliwek)

IMGP6874 IMGP6883

1 Komentarz:

  1. Wyglądają cudnie, uwielbiam naleśniki:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *