Przepis na bezglutenowe naleśniki wytrawne lub słodkie (z niewielką modyfikacją). Wolę korzystać z konkretnej mąki niż mieszanek bezglutenowych, w których do końca nie wiem co się znajduje.
SKŁADNIKI (na 5 naleśników)
– 4 łyżki mąki gryczanej
– 2 jajka
– 100 ml mleka ryżowego (lub innego roślinnego) lub wody
– szczypta suszonego imbiru
– odrobina soli
– 2 łyżki słodu roślinnego np. ryżowego lub daktylowego (tylko do wersji słodkiej)
KROKI
1. Zmiksować mąkę gryczaną z jajkami, mlekiem ryżowym, imbirem i solą i smażyć na niewielkiej ilości oleju kokosowego. Do wersji słodkiej dodajemy słód, stewię lub cokolwiek czym lubimy słodzić.
2. Słone naleśniki można następnie przełożyć plastrami pomidora, cukinii i mozzarelli i zapiec w piekarniku.
3. Słodkie naleśniki pysznie smakują z ciepłym musem owocowym (np. z jabłek, gruszek i/lub śliwek)
Wyglądają cudnie, uwielbiam naleśniki:)