Omlet z awokado

Macie tak czasami, że aż do obiadu wspominacie śniadanie :-) Mi się zdarza, a ostatnio zdarzyło się po tym omlecie. Smacznego!

omlet1 (2 of 2)

SKŁADNIKI

– 2 szalotki

– 2 ząbki czosnku

– 3 jajka

– 1 awokado

– 1/2 łyżeczki kurkumy

– 1/2 łyżeczki słodkiej papryki

– natka pietruszki lub 6-7 gałązek świeżego tymianku

– opcjonalnie: czarne oliwki, świeża kolendra lub inne zioła

– coś do smażenia (masło klarowane, olej kokosowy)

omlet3 (2 of 2)

KROKI

1. Jajka ubić, dodać kurkumę, paprykę, 3/4 posiekanej pietruszki lub tymianku, wymieszać i odstawić.

2. Szalotki i czosnek drobno posiekać, zeszklić na patelni i odłożyć.

3. Na patelnię wylać jajka i smażyć przez 3-4 minuty aż się zetną. Rozsmarować szalotki i czosnek na wierzchu omletu, zdjąć z patelni, połowę obłożyć plasterkami awokado, oliwkami i resztą pietruszki lub tymianku i przykryć drugą połową. Latem można serwować z mięsistymi pomidorami :-)

omlet2 (2 of 2)

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *