Orientalna pasta z czerwonej soczewicy

Dzisiaj zapraszam do wypróbowania przepisu na orientalną pastę z soczewicy. Przygotowanie zajmuje około 30 minut (nie licząc czasu moczenia soczewicy). Ta wyśmienita pasta z czerwonej soczewicy doskonale sprawdzi się do pieczywa lub warzyw. U nas gościła na wielkanocnym stole w towarzystwie rzodkiewek, kiszonego ogórka i jajka :-)

 

IMG_0696

 

Na zdjęciu z tymi bułeczkami z kaszy jaglanej i quinoi.

SKŁADNIKI

  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 cebula średniej wielkości
  • 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
  • 1/2 szklanki orzechów (laskowe lub mix – laskowe, migdały i nerkowce)
  • 1 łyżeczka czarnej gorczycy
  • 1 łyżeczka kuminu (całego)
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki (najlepiej wędzonej)
  • pieprz i sól do smaku
  • coś do zeszlenia cebuli: masło klarowane lub olej kokosowy

KROKI

  1. Soczewicę namoczyć na noc (dzięki temu będzie lżej strawna, ale bez moczenia też się uda)
  2. Orzechy uprażeć na suchej patelni często mieszając.
  3. Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz, drobno pokrojoną cebulę, dodać kumin i czarną gorczycę i kurkumę.
  4. Po kilku minutach dodać czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę i smażyć jeszcze kilka minut.
  5. Dodać soczewicę, zamieszać tak, żeby ziarenka pokryły się delikatnie tłuszczem i dodać 3/4 szklanki wrzątku i przecier pomidorowy. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i zmniejszyć płomień na mały. Gotować do miękkość soczewicy.
  6. W międzyczasie orzechy zmielić w blenderze na konsystencję „grubego piasku”.
  7. Kiedy soczewica jest miękka, dodać paprykę, pieprz i sól, zdjąć przykrywkę i zwiększyć płomień, żeby zredukować ilość sosu.
  8. Kiedy sos odparuje, odstawić patelnię z ognia i przestudzić. Zblendować na mniej więcej głądką masę i domieszać orzechy. Przechowywać w lodówce pod przykrywką.

 

IMG_0694

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *