Orzechowe ciasto z kaszy jaglanej

Bardzo lubię ciasta, desery, wszelkie słodkości. Najbardziej te, które powstają ze składników tradycyjnie nie kojarzących się ze smakiem słodkim. W tym przepisie na orzechowe ciasto z kaszy nie znajdziecie co prawda fasoli ani ciecierzycy, ale za to jest awokado (w końcu to warzywo :-)), kasza jaglana i pestki dyni i słonecznika. Największym minusem tego ciasta jest to, że najlepiej smakuje następnego dnia. Trzeba zatem przeczekać noc. Za to rano…

CiastoOrzechowe1 (1 of 1)

 

SKŁADNIKI (na okrągłą formę o średnicy 26 cm)

Spód:

– 1,5 szklanki mieszanych pestek dyni i słonecznika (lub dowolnych orzechów)

– 3 łyżeczki surowego kakao

– 15 daktyli (bez pestek)

– 1-2 łyżki wody

Masa:

– 1 litr mleka roślinnego (u mnie ryżowe)

– 1 szklanka suchej kaszy jaglanej

– sok z 2 cytryn

– 4 czubate łyżki masła orzechowego (u mnie 3 łyżki masła z nerkowców i 1 łyżka masła z orzeszków ziemnych z drobnymi kawałkami orzechów)

– ewentualnie 2-3 łyżki syropu klonowego (do smaku)

– zależnie od konsystencji: 1-2 łyżki mielonego siemienia lnianego

Krem czekoladowy:

– 2 awokado

– 4-5 czubatych łyżeczek surowego kakao

– 1/4 szklanki syropu klonowego

CiastoOrzechowe2 (1 of 1)

KROKI

Spód:

1. Daktyle namoczyć w ciepłej wodzie ok 30 minut.

2. Pestki zblendować na grubszą mąkę, dodać kakao i odcedzone daktyle i dalej blendować. Jeśli masa nie klei się, dodać odrobinę wody i blendować do momentu aż masa zacznie się kleić.

3. Wyłożyć spód okrągłej formy i wstawić do lodówki.

Masa orzechowa:

1. Mleko zagotować, dodać wanilię i przepłukaną kaszę, zmniejszyć płomień i gotować pod przykrywką do rozpadnięcia się kaszy (około 30 minut). Do kaszy dodać masło orzechowe, wymieszać i odstawić do przestudzenia.

2. Kiedy kasza jest zimna, dodać sok z cytryny  i syrop klonowy i zblendować na gładki budyń. Sprawdzić konsystencję, jeśli jest zbyt rzadka dodać zmielone siemię lniane. U mnie nie było takiej konieczności, ale wszystko zależy od kaszy.

3. Wylać na spód i wstawić do lodówki do zastygnięcia.

Krem czekoladowy:

1. Awokado obrać, oddzielić pestkę i zblendować z surowym kakao i syropem klonowym.

2. Krem rozprowadzić na zimnej masie orzechowej i wszystko wstawić do lodówki na noc. Najlepiej smakuje bardzo dobrze schłodzone.

CiastoOrzechowe3 (1 of 1)

 

9 Comments:

  1. świetne to ciacho! dla mnie idealne :)

  2. O jacie! Ale to smakowicie wygląda! Chyba właśnie postanowiłam co upiekę w weekend :)

  3. Rewelacja! Prezentuje się jak jakieś mega kaloryczne ciasto – jak widać zdrowe wypieki mogą cieszyć oczy i godnie zastępować tradycyjne słodkości 😀

  4. Ciekawy przepis! Świetnie wygląda i pewnie tak samo smakuje :)

  5. wow! obłędne ciasto! aż wzrok trudno oderwać :) a do tego takie zdrowe :) od razu wskakuje na listę do zrobienia 😀

  6. Ja nie wiem, jak można robić takie cudowne ciacha 😀 Wygląda niebiańsko! :)

  7. pyszne! robię już kolejny raz :)

  8. Postanowiłam że dzisiaj zrobię to ciasto. Wzięłam się do roboty i udało się. Przyznam że wygląda cudnie. Dałam na spróbowanie rodzicom. Tato zjadł całe choć długo mu wchodziło a mama niestety poddała się w połowie. Dodam że dałam im małe kawałki. Ciasto w smaku jest bardzo mdle. Zamiast masy czekoladowej z awokado polecilabym jednak zastąpić to gorzką czekolada. Sama zjadłam kawałek i zastanawiam się co zrobić z resztą. Jedno wiem nigdy już tego ciasta kremowego nie zrobię ale to nie znaczy że mam się zniechęcać i nie spróbować innych dań czy wypieków. Wszystko kwestią indywidualna. Następne upatrzylam ciasto z burakiem, chętnie podzielę się moją opinią po jego wykonaniu.

    • Angelika, strasznie mi przykro, że się zawiodłaś. Nie sądzę, żeby tu chodziło o inne preferencje smakowe, wygląda na to, że Tobie ciasto nie wyszło. Na pewno nie powinno być ani mdłe ani zbyt słodkie. Bardzo ważne jest schłodzenie go przez całą noc w lodówce. Dużo zależy od konkretnych składników – każda kasza jaglana smakuje nieco inaczej, podobnie z mlekiem roślinnym, kwaśnością cytryny i słodyczą daktyli. Jedyne co mogę poradzić, to żeby smakować masę podczas przygotowywania i odpowiednio doprawiać cytryną, syropem klonowym i masłem orzechowym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *