Pasta z czerwonej fasoli i suszonych śliwek

Zbyt mało tutaj przepisów na pasty warzywne, zatem nadrabiam i przedstawiam pastę z czerwonej fasoli i suszonych śliwek według kuchni pięciu przemian.

IMGP6977

SKŁADNIKI

– 1 szklanka suchej fasoli czerwonej

– odrobina soli

– łyżka soku z cytryny

– odrobina ciepłej wody

– 1 szklanka suszonych śliwek

– 2 łyżki oliwy z oliwek

– opcjonalnie: pół szklanki orzechów laskowych

– świeżo zmielony czarny pieprz

– suszony rozmaryn

KROKI

1. Fasolę namoczyć na noc i ugotować do miękkości, pod koniec gotowania posolić.

2. Fasolę zblendować, ewentualnie posolić, blendując po kolei dodawać: sok z cytryny, tyle wody ile potrzeba do uzyskania łatwej do smarowania pastowej konsystencji, śliwki, orzechy, pieprz i rozmaryn.

3. W lodówce przechowuje się około tygodnia. Świetnie smakuje z tortillami i chlebem.

IMGP6995

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *