Pasta z czerwonej fasoli z suszonymi pomidorami

PastaFasolaKidnejPomidory1 (1 of 1)

 

Na wiosenne wędrówki przyda nam się sycąca przekąska. Pasta z czerwonej fasoli z suszonymi pomidorami sprawdzi się doskonale jako dodatek do pieczywa, warzyw czy naleśników. Do tego świeże zioła lub kiełki! Pychaa…

 

PastaFasolaKidnejPomidory2 (1 of 1)

 

SKŁADNIKI

  •  1 szklanka suchej czerwonej fasoli kidney
  • 10 suszonych pomidorów
  • 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżeczka syropu klonowego lub innego słodu
  • kilka listków świeżej bazylii, mięty lub oregano
  • świeżo zmielony pieprz, sól

 

PastaFasolaKidnejPomidory3 (1 of 1)

 

KROKI

  1. Fasolę namoczyć na noc. Rano wypłukać i ugotować w świeżej wodzie.
  2. Pomidory zalać ciepłą wodą i odstawić na minimum godzinę. Jeśli używamy pomidory w oleju, wystarczy wyjąć ze słoika i odsądzyć.
  3. W blenderze zmielić wszystkie składniki na gładką masę. Posmakować i ewentualnie doprawić np. sokiem z cytryny.

Pasta doskonale komponuje się z pieczonymi batatami i warzywami.

 

PastaFasolaBatat1 (1 of 1)

 

Przepis inspirowany tym przepisem Smakoterapii.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *