Pasta z papryki i pomidorów

Bardzo smaczna, aromatyczna pasta do pieczywa lub babeczek. Przepis z książki Anny Czelej „Lato w kuchni pięciu przemian„.

IMGP7174SKŁADNIKI

– ziemia: czerwona papryka, łyżeczka słodkiej papryki, łyżka masła klarowanego

– metal: świeżo zmielony pieprz czarny, suszone oregano i tymianek, cebula, opcjonalnie ząbek czosnku

– woda: sól

– drzewo: 2 pomidory

– ogień: świeże zioła np. tymianek, majeranek, oregano

– ziemia: 2 jajka ugotowane na twardo, pół szklanki prażonego sezam

KROKI

1. Na maśle klarowanym zeszklić drobno pokrojoną paprykę, z dodatkiem sproszkowanej papryki, dodać drobno pokrojoną cebulę, pieprz, suszone zioła i czosnek.

2. Dodać sól, pomidory obrane ze skóry i pokrojone w kostkę, świeże zioła i chwilę dusić razem.

3. Dodać jajka pokrojone w kostkę i uprażony sezam. Wszystko zmiksować.

4. Podawać z pieczywem lub słonymi babeczkami.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *