Pasta z pieczonej dyni i nerkowców

Co jeszcze można zrobić z dyni? Na przykład pyszną pastę kanapkową :-)

DyniaPasta1 (1 of 1)

SKŁADNIKI

– 8 łyżek puree z pieczonej dyni

– 1/2 szklanki nerkowców

– łyżeczka zmielonego kuminu

– natka pietruszki

– świeżo zmielony pieprz

– sok z cytryny

– opcjonalnie: łyżeczka mleka kokosowego (tłustej części)

DyniaPasta2 (1 of 1)

KROKI

1. Przygotować puree z dyni: dynię pokroić na kawałki (bez pestek), posmarować rozpuszczonym olejem kokosowym zmieszanym z łyżką syropu roślinnego i piec w 180 stopniach przez około 40 minut. Upieczone kawałki zblendować (bez skóry, chyba że mamy hokkaido).

2. Nerkowce namoczyć na 1-2 godziny, odsączyć i zblendować.

3. Połączyć puree z dyni z pastą z nerkowców i doprawić kuminem, sokiem z cytryny, pieprzem, ewentualnie mlekiem kokosowym i syropem klonowym. Świetnie smakuje posypana natką.

Wariant: oprócz dyni upiec bataty i zmiksować oba warzywa na puree.

DyniaPasta3 (1 of 1)

DyniaPasta4 (1 of 1)

Przepis dodaję do Festiwalu Dyni organizowanego przez Beę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *