Pasta z prażonego słonecznika i suszonych pomidorów

Pasty do pieczywa są świetną opcją dla wielbicieli kanapki. To prosty i smaczny sposób na zwiększenie ilości warzyw w diecie. Słonecznik jest bogaty w aminokwasy i nienasycone kwasy tłuszczowe. To dobre źródło witamin E, witamin z grupy B oraz witamin A i D. Dostarcza nam cynku, żelaza, potasu i wapnia. Do rzeczy… czyli przepis:

IMGP7616

SKŁADNIKI

– pestki słonecznika

– kilka łyżek oliwy z oliwek (lub innego zdrowego oleju)

– opcjonalnie: czarny pieprz

– kilka suszonych pomidorów

– natka pietruszki

KROKI

1. Słonecznik uprażyć na suchej patelni, co kilka minut mieszając.

2. Suszone pomidory zalać wrzątkiem i zostawić na ok 30 min, żeby zmiękły lub wyjąć z oliwy (oliwy można użyć do pasty).

3. Natkę i pomidory drobno posiekać.

4. Składniki lekko zblendować tak, żeby nasionka chrupały.

IMGP7622

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *