Pasztet cieciorkowy z żurawiną

Często słyszę pytanie ‚co do chleba?’ Jeśli ktoś żyje na kanapkach w pracy czy szkole, z czym może przygotować kanapkę żeby była zdrowa. Dla mnie najlepiej sprawdzają się warzywne pasty i pasztety. Poniżej przepis na wegański pasztet z ciecierzycy z żurawiną.

PasztetCieciorka1 (1 of 1)

SKŁADNIKI

– 1 1/2 szklanki ugotowanej cieciorki

– 1 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej

– 2 cebule

– 2 łyżeczki sosu sojowego Tamari (bezglutenowy)

– garść tymianku

– garść majeranku

– 1/2 łyżeczki cząbru

– 1 łyżeczka kurkumy

– 1/2 łyżeczki słodkiej papryki

– pieprz ziołowy

– sól

– garść suszonej żurawiny

KROKI

1. Ciecierzycę namoczyć na noc i ugotować w świeżej wodzie do miękkości (ok 45 min, 1 i 1/2 szklanki ugotowanej to mniej więcej 3/4 szklanki suchej cieciorki).

2. Kaszę jaglaną ugotować na 1 i 1/4 szklanki wrzątku (odrobinę ponad pół szklanki suchej kaszy) – na małym ogniu pod przykryciem ok 20 min.

3. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na tym, na czym lubimy smażyć.

4. W robocie kuchennym (lub blenderem) wymieszać cieciorkę, kaszę, cebulę z przyprawami. Na koniec łyżką wmieszać żurawinę.

5. Piec w małej keksówce w 200 stopniach przez godzinę. Kroić po ostudzeniu. Świetnie smakuje z tym chlebkiem.

PasztetCieciorka2 (1 of 1)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *