Pasztet z czerwonej soczewicy, marchewki i selera

Trafiłam na bardzo fajny przepis na pasztet z czerwonej soczewicy od slowyourlife. U mnie występuje w wersji bezglutenowej i w nieco innej gamie przypraw.

Super sprawadzi się na ciepło i na zimno. A kiedy znudzi nam się w formie pasztetu można z niego zrobić kotleciki :-)

 

pasztet1 (1 of 1)

 

SKŁADNIKI

– 1 szklanka czerwonej soczewicy

– 2 cebule

– 3 marchewki

– 3 łodygi selera naciowego lub kawałek zwykłego

– natka pietruszki

– ½ szklanki pestek słonecznika

– ½ szklanki płatków jaglanych (w oryginalnym przepisie owsianych)

– 1 łyżka słodkiej papryki

– 1 łyżka majeranku

– 1 łyżka tymianku

– łyżeczka kurkumy

– 1 łyżka pieprzu ziołowego

– 2 listki laurowe

– sól

– coś do zeszklenia cebuli (masło klarowane/olej roślinny)

KROKI

1. Soczewicę wsypać do 2 szklanek wrzątku, dodać listki laurowe i łyżeczkę soli, gotować pod przykryciem na malutkim ogniu 20-25 min(nie mieszać), aż soczewica wchłonie wodę i się rozgotuje.

2. Słonecznik zalać wrzątkiem i odstawić na 10 min, po czym odcedzić. Natkę drobno posiekać.

3. Cebulę posiekać w drobną kostkę, marchewkę zetrzeć na grubych oczkach, a selera naciowego drobno posiekać (jeśli używamy zwykłego selera utrzeć go na grubych oczkach).

4. Cebulę podsmażyć na maśle klarowanym lub w wersji wegańskiej oleju roślinnym, dodać marchewkę i seler. Wszystko dusić pod przykryciem przez około 15 min.

5. Soczewicę, warzywa, przyprawy, natkę i płatki wymieszać i przełożyć do keksówki. Można posypać czarnym lub zwykłym sezamem. Piec 50-60 min w 180 stopniach. Bardzo dobrze smakuje z pieczonymi burakami.

1 Komentarz:

  1. Przepadam za takimi pasztetami wege, pycha :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *