Pasztet z soczewicy, orzechów i warzyw

Powoli na targu pojawiają się warzywne nowalijki. Warto jednak poczekać na właściwy sezon i skorzystać z warzyw i owoców, które nie zostały nafaszerowane, żeby wyrosnąć i dojrzeć wcześniej. Poniżej znajdziecie pomysł  na pasztet warzywny z warzyw jeszcze przedwiosennych – pasztet z soczewicy, orzechów, marchewki, selera naciowego i suszoncyh grzybów lub pieczarek.

 

PasztetSoczewicaOrzechy2 (1 of 1)

 

Przepis powstał na podstawie przepisu na pasztet z soczewicy, orzechów i warzyw serwowanego w Food Art. U mnie z grzybami shitake (zamiast pieczarek) i nieco innymi przyprawami.

 

PasztetSoczewicaOrzechy4 (1 of 1)

 

SKŁADNIKI (na 1 małą keksówkę)

– 1 szklanka czerwonej soczewicy

– 1 szklanka suszonych grzybów shitake (można zastąpić pieczarkami)

– 3 łodygi selera naciowego

– 3 marchewki średniej wielkości

– cebula

– 100 g orzechów laskowych

– 120 g orzechów włoskich

– 3 łyżki siemienia lnianego

– 9 łyżek wrzątku

– 3/4 – 1 szklanka bulionu

– 1/2 łyżeczka gałki muszkatołowej

– 1/4 łyżeczki cynamonu

– 2 łyżeczki startego imbiru

– 1 łyżeczka słodkiej papryki

– 1/2 łyżeczki kurkumy

– 2 łyżki sosu sojowego Tamari

– 1 łyżka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno (lub innego)

– 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki

– pieprz i sól

 

PasztetSoczewicaOrzechy3 (1 of 1)

 

KROKI

1. Grzyby zalać ciepłą wodą i odstawić na godzinę. Siemię lniane zalać 9 łyżkami wrzątki i zmiksować lub zblendować i odstawić.

2. Na patelni zeszklić drobno posiekaną cebulę, startą lub drobno posiekaną marchew, seler pokrojony w drobną kostkę i grzyby pokrojone w paski razem z przyprawami.

3. Po kilku minutach dodać soczewicę i zalać bulionem (taką ilością, żeby lekko przykryć warzywa). Gotować razem około 10 minut.

4. Orzechy zmielić na niezbyt drobną mąkę (tak, żeby nadal chrupały). Dodać do nich warzywa i soczewicę. Dobrze wymieszać, dodać olej, pietruszkę i sos Tamari. Posmakować i ewentualnie doprawić. Dodać siemię lniane, dobrze wymieszać i przełożyć do małej keksówki.

5. Piec około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Kroić po całkowitym wystudzeniu.

 

PasztetSoczewicaOrzechy1 (1 of 1)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *