Pieczeń z czarnej fasoli

Jesień i zima to idealne pory roku na dania z piekarnika. Sycące i rozgrzewające, wypełniające cały dom smakowitym aromatem przygotowywanych potraw. Wege pasztety i pieczenie to u mnie hity ze względu na ilość zastosowań – bezpośrednio po upieczeniu jako obiad, po wystygnięciu jako podstawa zdrowej kanapki (niekoniecznie z pieczywem). Dzisiaj zapraszam na pieczeń z czarnej fasoli luźno inspirowaną smakami Meksyku :-)

PieczeńCzarnafasola3 (1 of 1)

 

SKŁADNIKI

– 1 szklanka suchej czarnej fasoli

– garstka cząbru

– 1 czerwona cebula

– 1 łodyga selera naciowego

– 2 małe cebule

– 1/2 szklanki pestek słonecznika

– 1/2 szklanki pestek dyni

– 4 łyżeczki świeżo zmielonego siemienia lnianego

– garść orzechów włoskich (najlepiej świeżo wyłuskanych)

– garstka tymianku

– garstka majeranku

– 3 plasterki świeżego imbiru

– łyżeczka słodkiej papryki

– 1/4 łyżeczki kurkumy

– 1/2 łyżeczki chilli

– szczypta świeżo zmielonego pieprzu

– sól

– 1 łyżka sosu sojowego Tamari

– 3 łyżki oleju tłoczonego na zimno (np. słonecznikowego)

– olej kokosowy lub masło klarowane

– świeża natka do podania

 

PieczeńCzarnafasola1 (1 of 1)

 

KROKI

1. Fasolę namoczyć na noc, rano wypłukać i gotować do miękkości z garstką cząbru. Zachować 1/2 szklanki wody z gotowania.

2. Drobno pokrojoną cebulę zeszklić na oleju lub maśle, dodać drobno pokrojoną paprykę i seler, tymianek, majeranek i imbir i dusić aż warzywa będą średnio miękkie.

3. Na suchej patelni lekko uprażyć pestki słonecznika i dyni (oddzielnie).

4. Fasolę zmielić na gładką masę z 3 łyżkami oleju tłoczonego na zimno, łyżką Tamari i 1/4-1/2 wody z gotowania (ilość zależy od suchości fasoli, masa ma się lepić), siemieniem lnianym, kurkumą, słodką papryką, pieprzem i chilli. Masę posmakować i ewentualnie dosolić.

5. Łyżką wmieszać warzywa, pestki i orzechy. Niewielką keksówkę wysmarować odrobiną oleju i przełożyć do niej masę. Wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na około 50 minut.

6. Przed podaniem posypać natką. Świetnie smakuje z kaszą gryczaną, rukolą, pomidorami lub sałatką z buraczków.

 

PieczeńCzarnafasola2 (1 of 1)

 

Przepis dodaję do akcji:

Wegetariański obiad IV

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *