Pieczeń z dyni z czerwoną soczewicą

Dyniowego szaleństwa ciąg dalszy :-)

pasztetDynia2 (1 of 1)

 

SKŁADNIKI

– 6 szklanek tartej dyni

– 1,5 szklanki czerwonej soczewicy

– 3 jajka

– opcjonalnie: kaszka kukurydziana (do zagęszczenia masy)

– 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno

– 2 duże cebule

– opcjonalnie: 2 ząbki czosnku

– 2 łyżki masła klarowanego

– 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

– łyżeczka nasion kolendry (rozbitych w moździerzu)

– 1/2 łyżeczki suszonego imbiru

– 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

– 1/2 łyżeczki kurkumy

– łyżeczka curry

– łyżeczka słodkiej papryki

– pieprz czarny

– pieprz ziołowy

– bardzo duża garść suszonego tymianku

– sól

pasztetDynia1 (1 of 1)

 

KROKI

1. Soczewicę wypłukać, zalać zimną wodą tak, żeby przykryć soczewicę ok 0,5 cm warstwą wody i zagotować. Gotować bez przykrycia aż cała wodą się wchłonie (ok 15 minut).

2. W dużym garnku rozgrzać masło klarowane i zeszklić drobno pokrojoną cebulę i czosnek (jeśli go używamy). Dodać kolendrę, gałkę, imbir, pieprz ziołowy, dynię, słodką paprykę, czarny pieprz, curry i tymianek. Podlać niewielką ilością zimnej wody (tyle, żeby nie przypalić dyni), posolić i podgotować ok 15 min aż dynia będzie miękka.

3. Dodać soczewicę, koncentrat pomidorowy, kurkumę i posmakować (masa powinna być pikantna i dobrze posolona). Dodać jajka, olej rzepakowy. Jeśli masa jest za rzadka, można dodać niewielką ilość kaszki kukurydzianej.

4. Piec w keksówce około 45 minut w 180 stopniach. Podawać na gorąco (świetnie smakuje z kaszą) lub zimno jako dodatek do pieczywa i warzyw.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *