Pieczone buraki

Pieczenie buraków wydobywa z nich pełnię smaku, to bardzo dobra alternatywa dla długiego gotowania tego wspaniałego warzywa.

burakiPieczone (1 of 1)

KROKI

1. Buraki dokładnie wyszorować, osuszyć i nie obierać. Zawinąć w folię aluminiową i piec w 200 stopniach aż będą miękkie (zależnie od wielkości pomiędzy godziną a dwiema). Można sprawdzić patyczkiem czy są już gotowe.

2. Obrać, pokroić w plastry i podawać na rozmaite sposoby:

– Jako warzywo do głównego dania lub na kanapkę z kilkoma kroplami oliwy z oliwek.

– Do sałatki z rukolą, czerwoną papryką i oliwą z dodatkiem chilli.

– W takiej sałatce zamiast buraków gotowanej.

– Na słodko z malinami lub domową konfiturą malinową.

3 Comments:

  1. Pingback: Sałatka z pieczonym burakiem, jabłkiem i selerem naciowym – ŻONA ZRÓWNOWAŻONA

  2. Pingback: Pieczone kotlety cieciorkowo-ryżowe (z sosem porowym) – ŻONA ZRÓWNOWAŻONA

  3. Pingback: Pasztet z czerwonej soczewicy, marchewki i selera – ŻONA ZRÓWNOWAŻONA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *