Pieczone kotlety cieciorkowo-ryżowe (z sosem porowym)

Cieciorka daje masę możliwości – zupy, pasty, pieczenie, wypieki z mąki z ciecierzycy… Smaczna w każdej odsłonie, a ponadto bardzo zdrowa (niewiele tłuszczów, za to dużo błonnika, kwasu foliowego, żelaza, cynku, magnezu, wapnia, potasu i białka). Dzisiaj w wersji kotletów z namoczonej ale nie ugotowanej cieciorki. Polecam z sosem porowo-orzechowym :-)

kotlety cieciorkowo-ryzowe1 (2 of 2)

SKŁADNIKI (na 12 sztuk)

– 1,25 szklanki cieciorki

– 1,5 szklanki ugotowanego ryżu brązowego

– 3/4 szklanki wody

– 1/3 szklanki drobno pokrojonych nerkowców

– 1 łyżeczka sproszkowanej cebuli

– 1/2 łyżeczki słodkiej papryki

– 1/2 łyżeczki kurkumy

– 1/4 łyżeczki soli

– 1 łyżeczka pieprzu ziołowego

kotlety cieciorkowo-ryzowe2 (1 of 2)

KROKI

1. Cieciorkę namoczyć na noc. (nie gotować)

2. W malakserze zmieszać cieciorkę z wodą, dodać ryż i przyprawy.

3. Formować kotlety i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

4. Piec w 200 stopniach na jednej stronie przez 25-30 minut, po czym przełożyć na drugą stronę i piec jeszcze 15 minut. Podawać z dowolnym sosem i na przykład pieczonymi burakami. Doskonale pasuje sos z porów i orzechów laskowych.

kotlety cieciorkowo-ryzowe2 (2 of 2)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *