Pieczone owoce z kaszą jaglaną

Ostatnia propozycja śniadaniowa na blogu zawierała jajko, więc dzisiaj przepis na wegańskie śniadanie z owocami w roli głównej. Pieczone owoce można podać w towarzystwie jaglanki lub ulubionego ryżu.

pieczone_owoce2 (1 of 1)

SKŁADNIKI (na 2 porcje)

– 1 dojrzała gruszka

– 1 słodkie jabłko

– kilka śliwek (można zastąpić garścią winogron)

– 1 łyżka oleju kokosowego

– 2-3 cienkie plasterki imbiru

– 1/2 szklanki jaglanki

– 1/4 łyżeczki cynamonu

pieczone_owoce1 (1 of 1)

KROKI

1. Owoce pokroić na cienkie plasterki. Imbir drobniutko posiekać. Olej rozpuścić. Zagotować 1 szklankę wody, zmniejszyć płomień i gotować jaglankę z cynamonem ok 20 min pod przykryciem, aż cała woda się wchłonie.

2. Owoce, imbir i olej wymieszać w dużej misce tak, żeby owoce delikatnie pokryły się olejem.

3. Owoce zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni (termoobieg) przez 10-13 minut. Warto zamieszać w połowie pieczenia.

4. Podawać z jaglanką lub ryżem posypane orzechami włoskimi.

pieczone_owoce3 (3 of 6)

pieczone_owoce3 (4 of 6)

pieczone_owoce3 (6 of 6)

Jeśli zostały nam pieczone owoce a poprzedniego dnia, możemy je zapiec razem z ryżem lub kaszą (w 200 stopniach przez ok 20 minut). A przed podaniem posypać orzechami lub pestkami.

zapiekane owoce (1 of 1)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *