Pieczone placki marchewkowo-ziemniaczane

Mogą być również smażone, jeśli ktoś woli :-) Pieczenie placków dla mnie sprawdza się dużo lepiej, gdyż zawierają znacznie mniej tłuszczu, a przede wszystkim: nie trzeba ich pilnować na patelni, dolewać, przekładać każdy placek indywidualnie, dogrzewać gotowe czekając na pozostałe, regulować płomień…

PlackiMarchew1 (1 of 1)

SKŁADNIKI (na 15 placków)

– 2 marchewki

– 4 ziemniaki

– cebula

– 1/2 szklanki nasion słonecznika

– 2 jajka

– 2 łyżki mąki kukurydzianej

– pęczek natki pietruszki

– 2 łyżki oleju z pestek winogron lub innego tłoczonego na zimno

– 3-4 łyżki płatków jaglanych lub gryczanych

– pieprz i sól do smaku

KROKI

1. Warzywa zetrzeć na tarce. Nasiona zmielić w młynku do kawy. Natkę posiekać.

2. Zmiksować: tarte warzywa, mąkę kukurydzianą, jajka, olej, mączkę słonecznikową, płatki, pieprz i sól. Na końcu domieszać natkę.

3. Na papierze do pieczenia uformować łyżką placki i piec w 190 stopniach (z termoobiegiem) przez około 15 minut, przewrócić na drugą stronę i piec jeszcze 10 minut.

PlackiMarchew2 (1 of 1)

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *