Pietruszka, modra kapusta, pomarańcza i daktyle

Jakkolwiek nie jestem zwolenniczką diety całkowicie raw, myślę, że warto zajadać surowe warzywa i owoce, zwłaszcza o cieplejszych porach roku (tzn. kiedy nie leży śnieg ani nie zacina zimny prysznic z nieba w połączeniu z wiatrem co wywraca drzewa). A w tak słoneczne dni jak dzisiaj mam wyjątkową ochotę na surówki. Niektóre osoby uważają, że tylko ograniczone rodzaje warzyw można spożywać na surowo. Z moich doświadczeń wynika, że te nieoczywiste surowe warzywa smakują najlepiej. :-) Próbowaliście już surowej pietruszki? Jeśli jeszcze nie, to polecam ten przepis: witamina C, witamina A, żelazo, wapń, błonnik opakowane w pysznej surówce.

Więcej o diecie raw tutaj.

SałatkaModraPietrucha (3 of 4)

SKŁADNIKI (na 1 porcję)

– 1/4 małej główki modrej kapusty

– 1 korzeń pietruszki

– 1 pomarańcza

– 4-5 daktyli

– kilka gałązek świeżego tymianku

– oliwa z oliwek

– świeżo zmielony pieprz

– ewentualnie sól (moim zdaniem zbędna)

SałatkaModraPietrucha (1 of 4)

KROKI

1. Kapustę poszatkować, korzeń pietruszki zetrzeć, pomarańczę wypatroszyć i pozbawić białych skórek (zachowując sok), daktyle pokroić na wąskie paski.

2. Na talerzu ułożyć warstwę kapusty, warstwę pietruszki, posypać daktylami i kawałkami pomarańczy.

3. Polać sokiem pomarańczowym, skropić oliwą, oprószyć pieprzem i posypać listkami świeżego tymianku.

SałatkaModraPietrucha (4 of 4)

 

SałatkaModraPietrucha (2 of 4)

Przepis z książki River Cottage ‚Veg Every Day’

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *