Placek z mąki z cieciorki z warzywami

Placek z mąki z cieciorki, często nazywany omletem wegańskim, mi omletu nie przypomina. W zasadzie nie przypomina niczego z jajem czy białą pszenną mąką. Ma bardzo charakterystyczny smak, jednym będzie bardzo smakował, innym niekoniecznie. Mi potrawy z mąki z cieciorki smakują bardzo, więc chętnie po nie sięgam. Poniżej znajdziecie przepis na śniadaniowy placek z mąki z cieciorki z warzywami w przyprawach kuchni arabskiej.

 

PlacekCiecierzyca1 (1 of 1)

 

SKŁADNIKI (na 2 małe placki)

– 1/2 szklanki mąki z cieciorki

– 1/2 łyżeczki słodkiej papryki

– 1/2 łyżeczki zmielonego kuminu

– szczypta soli

– 1 marchewka

– 1 cebula

– kawałek papryki

– 1 łodyga selera naciowego

– 1/4 łyżeczki kurkumy

– 1/4 łyżeczki suszonego imbiru

– 1/4 łyżeczki cynamonu

– 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu

– 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

– 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu

– 1/4 łyżeczki czarnuszki

– opcjonalnie: 1/4 łyżeczki chilli

– coś do zeszklenia cebuli: masło klarowane lub olej roślinny

 

PlacekCiecierzyca2 (14 of 21)

 

KROKI

1. Mąkę z cieciorki wymieszać z solą, słodką papryką i kuminem, dodać wodę i wymieszać do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Odstawić na 30 minut.

2. W międzyczasie cebulę drobno pokroić i zeszklić na maśle lub oleju razem z przyprawami. Dodać pozostałe warzywa pokrojone w drobną kostkę i dusić pod przykryciem. W razie potrzeby dodać odrobinę wody lub buliony warzywnego.

3. Sprawdzić konsystencję ciasta i jeśli jest zbyt gęste dodać wody. Warzywa wymieszać z ciastem i smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu z obu stron. Placek dość długo się smaży, jest gotowy do przewrócenia kiedy wierzch będzie suchy a spód intensywnie rumiany.

3 Comments:

  1. pyszna propozycja, a placki z cieciorki mają niepowtarzalny smak!

  2. to bogactwo przypraw <3 uwielbiam te smaki! tak samo jak omlety z cieciorki :) świetnie wygląda!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *