Bardzo ciekawa propozycja jarzynki od Anny Czelej (‚Zima w kuchni pięciu przemian‚). U mnie odrobinkę zmodyfikowana.
SKŁADNIKI
– 1 duży por
– 2 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego
– 7-8 suszonych pomidorów (mogą być w oliwie lub suche)
– garść czarnych oliwek
– 1/2 łyżeczki suchej bazylii
– szczypta kardamonu
– świeżo zmielony pieprz
– 1/2 łyżeczki ostrej papryki/chilli
– 1 łyżeczka świeżego lub suszonego tymianku
– szczypta soli
– 2 łyżki oliwy (może być od pomidorów)
KROKI
1. Por pokrojony w cienkie talarki zeszklić na maśle. Jeśli używamy suchych pomidorów, zalać je wrzątkiem na kilka minut.
2. Dodać wszystkie składniki do porów i dusić około 5 minut.
Pingback: Pieczone placki marchewkowo-ziemniaczane – ŻONA ZRÓWNOWAŻONA