Por z oliwkami i tymiankiem

Bardzo ciekawa propozycja jarzynki od Anny Czelej (‚Zima w kuchni pięciu przemian‚). U mnie odrobinkę zmodyfikowana.

pory (1 of 2)

SKŁADNIKI

– 1 duży por

– 2 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego

– 7-8 suszonych pomidorów (mogą być w oliwie lub suche)

– garść czarnych oliwek

– 1/2 łyżeczki suchej bazylii

– szczypta kardamonu

– świeżo zmielony pieprz

– 1/2 łyżeczki ostrej papryki/chilli

– 1 łyżeczka świeżego lub suszonego tymianku

– szczypta soli

– 2 łyżki oliwy (może być od pomidorów)

KROKI

1. Por pokrojony w cienkie talarki zeszklić na maśle. Jeśli używamy suchych pomidorów, zalać je wrzątkiem na kilka minut.

2. Dodać wszystkie składniki do porów i dusić około 5 minut.

1 Komentarz:

  1. Pingback: Pieczone placki marchewkowo-ziemniaczane – ŻONA ZRÓWNOWAŻONA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *