Prażona kasza jaglana i śliwki

Aromatyczna, rozgrzewająca propozycja na śniadanie z kaszy jaglanej z sezonowymi owocami. Kasza jaglana i śliwki to idealne śniadanie na taki pochmurny dzień jak dziś :-)

 

JaglanaŚliwki1 (1 of 1)

 

Jeśli chcecie przyrządzić takie śniadanie z wykorzystaniem suszonych śliwek, trzeba o tym pomyśleć poprzedniego dnia i zalać śliwki czerwonym sokiem. W zależności od upodobań, może to być sok z wiśni, czereśni, winogron. Samo gotowanie śniadania nie wymaga dużej ilości czasu a aromat rozchodzący się po kuchni jest bezcenny. To jedno z moich ulubionych śniadań. Dla niezdecydowanych dodam, że prażona kasza jaglana wspiera nasz organizm w walce z infekcjami górnych dróg oddechowych.

Więcej domowych sposobów na radzenie sobie z infekcjami znajdziecie tutaj.

 

JaglanaŚliwki2 (1 of 1)

 

 SKŁADNIKI (na 1 porcję)

– 1/3 szklanki kaszy jaglanej

– 10-12 świeżych śliwek lub suszonych (bez pestek)

– odrobina soku z winogron, czereśni lub wiśni

– szczypta cynamonu

– 2-3 plasterki świeżego imbiru

– szczypta zmielonej kolendry

– 2 zmielone goździki

– 1-2 łyżki soku z cytryny

– opcjonalnie: odrobina karobu lub kakao

– prażone orzechy włoskie lub płatki migdałowe do posypania

 

JaglanaŚliwki4 (1 of 1)

KROKI

1. Jeśli używamy śliwek suszonych – namoczyć je na noc w soku winogronowym, czereśniowym lub wiśniowym.

2. W rozgrzanym, suchym garnku uprażyć kaszę jaglaną często mieszając. Kiedy zacznie ładnie pachnąć zalać wrzątkiem (1 część kaszy i 3 części wody) i gotować na małym ogniu ok 20 minut.

3. W oddzielnym garnku podgrzać odrobinę soku lub wody, dodać drobno pokrojone śliwki i cynamon, lekko rozbite goździki, rozbitą w moździerzu kolendrę, starty imbir, łyżeczkę zimnej wody, sok z cytryny i odrobiną karobu lub kakao. Chwilę pogotować, żeby aromaty dobrze się połączyły.

4. Dodać kaszę jaglaną i chwilę potrzymać razem. Przed podaniem posypać prażonymi orzechami włoskimi lub płatkami migdałowymi.

Inspiracja z książki „Gotowanie według pięciu przemian

JaglanaŚliwki3 (1 of 1)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *