Risotto z dyni piżmowej

Fantastyczny przepis z ulubionej strony mojej siostry :-) Kolejność zgodnie z kuchnią pięciu przemian.

DSC_0353

SKŁADNIKI

– 1 dynia piżmowa

– 2 łyżki oliwy

– 4 łyżki masła klarowanego lub oleju roślinnego

– 600 ml bulionu warzywnego

– 1 łodyga selera naciowego

– 2 małe cebule

– 2 ząbki czosnku

– 1 listek laurowy

– 1 łyżeczka tymianku

– 140 g ryżu do risotto

– świeżo mielony pieprz

– sól

– 100 ml białego wina

KROKI

1. Dynię obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić w kostki o 2 cm boku, pokropić 2 łyżkami oliwy i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni (180 przy termoobiegu).

2. Rozgrzać 2 łyżki masła klarowanego lub oleju i zeszklić na nim cebulę pokrojoną w drobną kostkę, dodać drobno pokrojony seler, tymianek, pieprz, przykryć na ok 2 minuty.

3. Domieszać ryż, zostawić bez przykrycia ok 5 minut, zwiększyć płomień, dolać wino i pozwolić mu się wygotować, po czym zmniejszyć płomień i dolać łyżkę wazową bulionu, delikatnie zamieszać i kiedy bulion zostanie wchłonięty dodać kolejną łyżkę.

4. Wyłączyć płomień, dodać 2 łyżki masła/oleju i przykryć risotto na około 2 minuty. Po tym czasie posmakować i ewentualnie doprawić. Posypać pieczoną dynią.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *