Ryż z jabłkami i gruszkami

Inna propozycja na rozgrzewające, pożywne śniadanie. Pysznie cynamonowy, rozgrzewający ryż z jabłkami i gruszkami. Owoce można uaktualniać zgodnie z sezonem, a kiedy zabraknie świeżych owoców – sięgnąć po suszone.

Tradycyjna Medycyna Chińska zaleca ciepłe i wilgotne zbożowe śniadania. Ciepłe śniadanie przyjemnie budzi układ pokarmowy, rozgrzewa organizm po nocy i daje energię na cały dzień. Kuchnia pięciu przemian zaleca komponowanie dań z produktów o różnych smakach (różnych przemian) i dodawanie ich w kolejności zgodnej z kolejnością przemian. Bardzo cenię dietetykę i medycynę chińską, a dania gotowane zgodnie z pięcioma przemianami są pyszne, jednak nie widzę powodu dla którego ważna byłaby kolejność dodawanych składników. Faktycznie komponuję swoje posiłki z wykorzystaniem wszystkich smaków, jednak nie wrzucam ich do garnka w konkretnej kolejności. Nie gotuję przecież magicznych naparów.

Dla osób trzymających się zalecenia o kolejności składników zamieściłam wskazówki w przepisie. Osobom nie trzymającym się kolejności powiem tylko, że i tak będzie to pyszne śniadanie. W końcu ryż z jabłkami to klasyk.

 

RyżJabłko (1 of 1)

 

SKŁADNIKI

– ulubiony ryż (biały, brązowy, czerwony, okrągło-ziarnisty lub długi)

– jabłko

– gruszka

– garść rodzynek

– łyżka masła klarowanego (lub oliwy)

– cynamon

– świeży imbir

– opcjonalnie: orzechy, odrobina soli, łyżeczka soku z cytryny

 

KROKI

1. Ryż ugotować (można ugotować więcej i przechować na następny dzień).

2. W garnku rozgrzać odrobinę wody i dodać pokrojone w drobną kostkę jabłko i gruszkę, dodać cynamon i chwilę obgotować aż puści sok.

3. Dodać drobno pokrojony imbir, ugotowany ryż, masło i rodzynki i gotować wszystko razem na małym ogniu, żeby smaki się wymieszały.

4. Osoby gotujące zgodnie z 5 przemianami najpierw dodają masło i rodzynki, potem ryż i imbir, potem odrobinę zimnej wody lub soli, następnie sok z cytryny.

5. Przed podaniem można posypać świeżą miętą lub/i uprażonymi orzechami lub płatkami migdałowymi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *