Ryż z komosą i brokułami

Jak smacznie zacząć dzień? :-) Polecam na śniadanie ryż z komosą i brokułami. Wymaga niewielkiej uwagi, co przy porannej żonglerce stanowi niewątpliwy plus tego dania. Przepis dodaję do kategorii śniadania i obiady. Dla mnie to najlepsze śniadanie na świecie, inni będą woleli zjeść to lekkie danie na obiad.

RyzKomosaBrokul2 (1 of 1)

 

SKŁADNIKI (na 2 porcje):

  • 1/4 szklanki ryżu basmati
  • 1/4 szklanki komosy ryżowej (u mnie czarna)
  • kilka różyczek brokułu
  • 3 cienkie plasterki imbiru
  • szczypta słodkiej papryki
  • 1/3 natki pietruszki
  • 2 łyżki sosu sojowego tamari

RyzKomosaBrokul1 (1 of 1)

 

KROKI

  1. Ryż i komosę wypłukać na sicie, zalać szklanką wrzątku, przykryć i gotować na średnim ogniu.
  2. Po 10 minutach dodać imbir posiekany w kosteczkę, różyczki brokułu, szczyptę papryki, odrobinę soli. Ponownie przykryć i gotować jeszcze 10 min.
  3. Tuż przed podaniem wymieszać z drobno posiekaną natką i sosem sojowym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *