Sajgonki z farszem z czerwonej fasoli i buraka

Sajgonki nadziewane pastą z czerwonej fasoli, kaszy gryczanej i buraka. Wyglądają jak kiełbaski, a smakują gryczano-ziarnisto-ziołowo. Bardzo smaczne na ciepło jak i zimno.

sajgoFaso1 (1 of 1)

SKŁADNIKI

– papier ryżowy

– 1 szklanka suchej fasoli czerwonej (lub 2 szklanki ugotowanej)

– szczypta tymianku

– garść majeranku

– garść cząbru

– łyżeczka ostrej papryki

– łyżeczka nasion kolendry (zmielonej w młynku do kawy)

– 2 łyżki sosu sojowego Tamari

– 6 łyżek oleju tłoczonego na zimno (np. rzepakowego)

– 1/2 szklanki kaszy gryczanej niepalonej

– 1-2 średnie buraczki

– opcjonalnie: 4 łyżki soku malinowego

– sól, pieprz

– na panierkę: pestki dyni, słonecznika, sezam, siemię lniane

sajgoFaso2 (1 of 1)

KROKI

1. Fasolę namoczyć na noc i ugotować do miękkości z garstką cząbru.

2. Kaszę gryczaną wsypać na wrzątek, zagotować i wyłączyć. Po 10 min kasza powinna być dobra.

3. Fasolę zblendować z olejem i przyprawami. Buraki zetrzeć i dodać do fasoli razem z kaszą gryczaną, domieszać Tamari, sok malinowy i posmakować. Doprawić solą i pieprzem.

4. Papier ryżowy lekko zmoczyć, na środku uformować wałek z farszu i zawinąć. sajgonki przekładać na formę do pieczenia wysypaną pestkami i obtoczyć w nich tak, żeby powstała panierka.

5. Piec 10-15 min w maksymalnie rozgrzanym piekarniku.

sajgoFaso3 (1 of 1)

Pomysł na nadzienie do papieru ryżowego przypominające mięso z filmiku od Ecobaltica.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *