Sajgonki nadziewane pastą z czerwonej fasoli, kaszy gryczanej i buraka. Wyglądają jak kiełbaski, a smakują gryczano-ziarnisto-ziołowo. Bardzo smaczne na ciepło jak i zimno.
SKŁADNIKI
– papier ryżowy
– 1 szklanka suchej fasoli czerwonej (lub 2 szklanki ugotowanej)
– szczypta tymianku
– garść majeranku
– garść cząbru
– łyżeczka ostrej papryki
– łyżeczka nasion kolendry (zmielonej w młynku do kawy)
– 2 łyżki sosu sojowego Tamari
– 6 łyżek oleju tłoczonego na zimno (np. rzepakowego)
– 1/2 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
– 1-2 średnie buraczki
– opcjonalnie: 4 łyżki soku malinowego
– sól, pieprz
– na panierkę: pestki dyni, słonecznika, sezam, siemię lniane
KROKI
1. Fasolę namoczyć na noc i ugotować do miękkości z garstką cząbru.
2. Kaszę gryczaną wsypać na wrzątek, zagotować i wyłączyć. Po 10 min kasza powinna być dobra.
3. Fasolę zblendować z olejem i przyprawami. Buraki zetrzeć i dodać do fasoli razem z kaszą gryczaną, domieszać Tamari, sok malinowy i posmakować. Doprawić solą i pieprzem.
4. Papier ryżowy lekko zmoczyć, na środku uformować wałek z farszu i zawinąć. sajgonki przekładać na formę do pieczenia wysypaną pestkami i obtoczyć w nich tak, żeby powstała panierka.
5. Piec 10-15 min w maksymalnie rozgrzanym piekarniku.
Pomysł na nadzienie do papieru ryżowego przypominające mięso z filmiku od Ecobaltica.