Sajgonki z warzywami z sosem z natki marchewki

Sajgonki2 (1 of 1)

 

SKŁADNIKI (dowolna ilość)

Na sajgonki:

– papier ryżowy

– dowolne warzywa (obowiązkowo sałata i świeży ogórek, doskonale sprawdza się marchewka, rzodkiewka, świeży łuskany groszek, awokado, pieczony buraczek, kalarepka, szparagi, krótko ugotowana fasolka szparagowa)

– dowolne kiełki lub świeże zioła (np. kolendra)

– opcjonalnie: pasta warzywna np. z bobu lub fasoli

– lub w innej opcji: malinki

Na sos:

– natka z kilku marchewek (3-4 wystarczą na sos do około 10 sajgonek)

– garść pestek słonecznika

– sok z cytryny lub ocet jabłkowy

– syrop klonowy lub inny roślinny

– odrobina soli

– oliwa lub inny olej tłoczony na zimno

– odrobina wody

 

Sajgonki3 (1 of 1)

 

KROKI

Sos:

1. Natkę z marchewki dokładnie umyć i przebrać. Z grubsza pokroić i przełożyć do blendera. Dodać nasiona słonecznika, odrobinę oliwy i zblendować.

2. Dodać sok z cytryny lub ocet, odrobinę soli i słodzidło. Zblendować, posmakować, i ewentualnie doprawić. Stopniowo dodawać więcej oliwy i wodę do uzyskania pożądanej konsystencji.

Sajgonki1 (1 of 1)

 

Sajgonki:

1. Warzywa oczyścić i pokroić na słupki, groszek wyłuskać, sałatę podzielić na mniejsze kawałki. Fasolkę wrzucić na wrzątek i kilka minut gotować ale nie za długo (ma być chrupiąca i nadal intensywnie zielona).

2. Papier zamoczyć i kiedy będzie miękki ułożyć warzywa na środku arkusza. Posmarować pastą i zawinąć.

3. Zajadać umoczone w sosie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *