Sałatka buraczano-gruszkowa

To ulubiona sałatka mojego mięsożernego męża. Cieszy się jak dziecko za każdym razem kiedy pojawia się na naszym stole a pojawia się często… Świetnie komponuje się z warzywnymi kotletami :-)

Kolejność dodawania składników dla osób gotujących zgodnie z pięcioma przemianami.

buraczki

SKŁADNIKI

– 5 małych buraków

– 1 gruszka lub jabłko

– garść rodzynek

– garść pestek dyni

– garść orzechów włoskich

– 1/2 cebuli czosnkowej lub mała czerwona

Na dressing:

– 2 części oliwy z oliwek

– sól

– pieprz

– 1 część soku z cytryny

– świeży lubczyk (opcjonalnie)

KROKI

1. Buraki ugotować i pokroić w kostkę.

2. Pestki uprażyć na suchej patelni i dodać do buraków razem z pokrojoną w kostkę gruszką i rodzynkami.

3. Drobno pokroić cebulę i wmieszać do sałatki.

4. Przygotować dressing z oliwy, soku z cytryny, odrobiny soli i pieprzu i ulubionych ziół.

3 Comments:

  1. Pingback: Pieczone buraki – ŻONA ZRÓWNOWAŻONA

  2. Pingback: Kotlety z brązowej soczewicy – ŻONA ZRÓWNOWAŻONA

  3. Pingback: Pieczeń z czarnej fasoli - ŻONA ZRÓWNOWAŻONA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *