Sałatka późnego lata z kaszą gryczaną

To moja ulubiona pora roku, kiedy stragany uginają się od pomidorów, papryk, jabłek i masy innych warzyw i owoców. Mam nadzieję, że również korzystacie z tych dobrodziejstw.

KaszaGryczanaSalatka (1 of 1)

SKŁADNIKI

– 1/2 szklanki kaszy gryczanej (lekko prażonej)

– 1/2 czerwonej papryki

– 1 pomidor

– natka pietruszki (według upodobań, u mnie dużo)

– garść pestek słonecznika

– garść niesolonych orzeszków ziemnych

– garść świeżej bazylii

– oliwa lub ulubiony olej tłoczony na zimno

– sok z cytryny

– odrobina słodu roślinnego (1/2 łyżeczki)

– opcjonalnie: łyżeczka musztardy lub tahini

KROKI

1. Kaszę ugotować w szklance wrzątku do wchłonięcia wody.

2. Orzeszki ziemne i słonecznik uprażyć oddzielnie na suchej patelni.

3. Pomidora, paprykę i natkę drobno pokroić i zmieszać z przestudzoną kaszą, orzeszkami i pestkami.

4. Przygotować dressing z 1 części soku z cytryny i 2 części oliwy (opcjonalnie z dodatkiem musztardy) i odrobiną słodu.

5. Wszystko razem wymieszać, polać dressingiem i posypać bazylią.

1 Komentarz:

  1. pyszne Aga :) uratowałaś dziś mój obiad!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *