Sałatka z jarmużu i gruszki z orzechami


SałatkaJarmuż2 (1 of 1)

 

Sałatka to nawet za dużo powiedziane. Fantastyczne połączenie: sałatka z jarmużu, gruszki, rodzynek posypana prażonymi orzechami i pestkami. Do zabrania na uczelnię, do pracy, do szkoły. Słodko i zielono :-)

 

SałatkaJarmuż1 (1 of 1)

 

SKŁADNIKI

  • jarmuż
  • gruszki lub świeże figi
  • rodzynki
  • dowolne orzechy (u mnie nerkowce i migdały)
  • dowolne pestki (u mnie dynia, słonecznik, czarny sezam)
  • oliwa z oliwek
  • ocet malinowy lub żywy jabłkowy (wtedy warto dodać odrobinę płynnego miodu)

KROKI

  1. Jarmuż pokroić w niewielkie paski i na ćwiartki pasków, gruszkę na ćwiartki plastrów (figi na ćwiartki).
  2. W międzyczasie uprażyć orzechy i pestki (po jednym rodzaju orzechów/pestek na rozgrzanej suchej patelni, często mieszać i uważać, żeby nie przypalić, pestki i orzechy powinny być lekko przyrumienione).
  3. Wszystko wymieszać i tuż przed podaniem polać dressingiem przygotowanym w 1/3 z octu malinowego i w 2/3 z oliwy z oliwek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *