Sałatka z pieczonym burakiem, jabłkiem i selerem naciowym

Dla mnie wczesna wiosna to pora rozmaitych sałatek i surówek. Poniżej przepis na zdrowe i smaczne śniadanie do zabrania ze sobą.

sałatkaBurakRoszponka1 (1 of 1)

SKŁADNIKI (na drugie śniadanie dla 1 osoby)

– 1 pieczony burak (np. według tego przepisu)

– 1 słodkie jabłko

– 1 łodyga selera naciowego

– mała garść rodzynek

– duża garść roszponki

– 4 daktyle

– kilka orzechów włoskich

– garść kiełków (u mnie buraka)

– garść świeżej kolendry

– na dressing: sok z cytryny lub pomarańczy i oliwa (lub ulubiony olej tłoczony na zimno)

sałatkaBurakRoszponka2 (1 of 1)

KROKI

1. Jabłko, burak, seler naciowy pokroić na kawałki wielkości kęsa. Daktyle na cztery części wzdłuż.

2. Przygotować dressing. Najwygodniej wlać 1 część soku z cytryny i 2 części oliwy do małego słoiczka, słoik zakręcić i dobrze wstrząsnąć tuż przed polaniem sałatki.

3. Wszystkie składniki wymieszać, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem, posypać posiekaną kolendrą i polać dressingiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *