Sałatka z quinoa i pieczonymi burakami

Dzisiaj coś co można łatwo spakować do pudełka i zabrać na piknik – sałatka z quinoa i pieczonymi burakami. Do tego aromatyczne prażone orzechy i pyszny dressing z octem jabłkowym.

 

SałatkaQuinoaBurak1 (1 of 1)

 

SKŁADNIKI (na 4 porcje)

– 3 pieczone buraki

– 3/4 szklanki quinoa (dowolnego koloru)

– 5-6 rzodkiewek

– duża garść suszonej żurawiny lub rodzynek

– garść dowolnych orzechów (u mnie migdały, nerkowce i włoskie)

– 6 łyżek oliwy

– 2 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny

– ząbek czosnku

– 1-2 łyżeczki słodu roślinnego

– świeżo zmielony pieprz

– szczypta soli

– opcjonalnie: łyżka musztardy

 

SałatkaQuinoaBurak4 (1 of 1)

 

SałatkaQuinoaBurak3 (1 of 1)

 

KROKI

1. Buraki wyszorować, ułożyć w naczyniu do pieczenia, zalać szklanką wody, przykryć i upiec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni aż będą miękkie. Wystudzić, obrać i pokroić w plastry.

2. Quinoę wypłukać, zalać 1,5 szklanką wody lub bulionu warzywnego, przykryć, doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem na malutkim ogniu aż woda się wchłonie (około 15 minut).

3. Rzodkiewkę pokroić w plasterki, szczypiorek w drobne paseczki. Orzechy uprażyć na suchej patelni.

4. Przygotować dressing z oliwy, octu, słodu, pieprzu, soli i musztardy jeśli ją dodajemy. Wszystkie składniki wlać do słoika, zakręcić i wstrząsnąć.

5. Składniki sałatki ułożyć warstwami: quinoę, buraki, rzodkiewki, żurawinę, szczypiorek, prażone orzechy i polać dressingiem tuż przed podaniem.

 

SałatkaQuinoaBurak2 (1 of 1)

Wariant: dodać fetę i/lub młody szpinak lub rukolę.

1 Komentarz:

  1. świetna sałaka, a komosę uwielbiam szczególnie za jej orzechowy posmak :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *