Sałatka z selera naciowego, jabłka i prażonych orzechów

To nie jest smak dla wszystkich. Ciekawe połączenie kuminu, ostrego smaku selera naciowego ze słodyczą jabłka i rodzynek. Ja uwielbiam tę sałatkę i ostatnio kolejny raz powróciła na mój stół. Zatem dzielę się przepisem i czekam na Wasze opinie. Przepis pochodzi z jakiejś małej książeczki z przepisami na sałatki, niestety nie znalazłam nazwiska autora ani tytułu.

sałatka seler jabłko 1 (1 of 1)

SKŁADNIKI (na 2 porcje)

– 1 soczyste jabłko

– 3 łodygi selera naciowego

– duża garść rodzynek

– 1/2 szklanki nerkowców i/lub migdałów

– 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego kuminu

– garść drobno posiekanej natki pietruszki

– sok z 1/2 cytryny

– oliwa z oliwek

sałatka seler jabłko 2 (1 of 1)

KROKI

1. Jabłko oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w większe kawałki (zależnie od upodobań) i skropić sokiem z cytryny. Seler naciowy pokroić w grubsze paski.

2. Na suchej patelni uprażyć lekko nerkowce i migdały (najlepiej oddzielnie, gdyż będą potrzebowały innej ilości czasu) od czasu do czasu mieszając.

3. Wymieszać jabłka, seler, rodzynki i oprószyć kuminem, dodać natkę i orzechy. W małym słoiczku wymieszać oliwę i resztę soku w proporcji 2 części oliwy i 1 część soku.

4. Polać sałatkę tuż przed podaniem. Można również oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *