Sałatka z warzyw na parze z tahini

Idealna na letnią kolację. Jeśli posiadacie parowar bardzo szybka w przygotowaniu – kompozycja warzyw z orzechami i dressingiem tahini.

JarmużSałatka2 (1 of 1)

SKŁADNIKI (na 2 porcje)

– kilka liści jarmużu

– kilka różyczek brokułów

– garść fasolki szparagowej

– średnia marchewka

– garść orzechów laskowych

– garść nasion słonecznika

– łyżka Tahini

– odrobina syropu klonowego

– nierafinowany olej tłoczony na zimno lub oliwa

– sok z cytryny

– garść świeżych ziół (u mnie oregano, bazylia i tymianek)

JarmużSałatka1 (1 of 1)

KROKI

1. Warzywa pokroić na kawałki wielkości kęsa i ugotować na parze tak, żeby były chrupiące (jarmuż i brokuły ok 10 min, fasolkę ok 20 min, młodą marchewkę ok 15 min).

2. Przygotować dressing z oliwy, soku z cytryny, tahini, syropu klonowego.

3. Warzywa wymieszać, posypać orzechami, nasionami, ziołami i polać dressingiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *