Sałatka ziemniaczano-jajeczna z domowym pesto

Wiosenny przepis na zieloną sałatkę, która w naszym domu niekiedy zastępuje obiad.

sałatkaPesto (2 of 2)

SKŁADNIKI (na 2 porcje)

– 6 małych ziemniaków

– 2 duże jajka

– 1 łyżka kaparów

– 1 szklanka rukoli

– 1 duży pęczek natki pietruszki + 1 łyżka posiekanej natki

– 1/3 szklanki orzeszków piniowych

– 1 ząbek czosnku

– 2 łyżki soku z cytryny

– 1/2 szklanki oliwy

– sól

– świeżo zmielony pieprz

sałatkaPesto (1 of 2)

KROKI

1. Ziemniaki wyszorować, ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać i pokroić w grubszą kostkę.

2. Jajka ugotować na ledwo twardo (ok 5 min od momentu zagotowania wody), ostudzić, obrać, pokroić w dużą kostkę.

3. Przygotować pesto: w blenderze zmielić orzeszki piniowe, czosnek, rukolę i cały pęczek natki pietruszki (wraz z łodygami), dodać sok z cytryny, sól i oliwę i zblendować na gładką masę.

4. Wymieszać ziemniaki z pesto, dodać kapary i łyżkę posiekanej natki, ostrożnie wmieszać jajko i obficie oprószyć pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *